Rolul subwooferului intr-un sistem audio

Subwooferul este o boxa specializata in reproducerea semnalelor audio cu frecventa sub 200Hz, dar, in principal, este folosit pentru frecvente sub 100Hz. De regula, un subwoofer are incorporat in incinta lui si un amplificator, acesta permitand cateva reglaje pentru a adapta semnalele audio reproduse la semnalele celorlalte boxe din sistem, precum si la incaperea in care functioneaza.

B00166VDLC.ES150PWblk_HERO_LRG

Avand in vedere ca semnalele de frecvente joase au lungimi de unda (curba sinusoidala jumatate pozitiva, jumatate negativa), tot mai mari cu cat coboara frecventa, vor exista locuri intr-o incapere in care bassul se va auzi mai tare si altele in care se va auzi mai incet. Acest fenomen poate fi corectat utilizand doua subwoofere care vor functiona la acelasi volum. O metoda mai economica, dar cu rezultate mai slabe, este a cauta in camera in care se fac auditiile, locul in care se aude cel mai bine subwooferul si a-l plasa acolo.

Intr-un sistem stereo in care se folosesc doua boxe, subwooferul este absolut necesar daca cele doua boxe principale sunt de dimensiuni mici, cu un difuzor de bass/medii de circa 10 cm, functionand intr-o incapere de peste 8-9 mp. Astfel de boxe mici nici nu pot reproduce frecvente audio de pana la 40Hz sau mai joase, foarte comune in piesele muzicale.

 

Intr-un sistem home cinema cu boxe satelit mici, subwooferul indeplineste doua sarcini. Una este cea prezentata mai sus, anume reproducerea sunetelor de frecventa joasa din melodii. Cea de-a doua este aceea de a reproduce la filme canalul specific efectelor de frecvente joase (LFE), ca de exemplu exploziile, cutremurele, izbituri etc. Acest canal este desemnat in sistem ca .1 sau .2 (in cazul in care se opteaza pentru doua subwoofere) pe langa celalalte boxe satelit, explicand astfel denumirea tipica a sistemelor, de ex 5.1 sau 7.1.

Subwooferul va aduce astfel, un plus de adancime melodiilor sau va aduce la viata efectele speciale ale filmelor preferate, fiind absolut indispensabil intr-un sistem de calitate, fie el stereo sau home cinema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *