Pickupurile au început să redevină populare în ultimii ani. În special nostalgicii apreciază experiență ascultării muzicii la pickup și tot ceea ce derivă din asta. Pentru cei mai puțin versați în această zonă, o astfel de îndeletnicire poate părea bizară. Există un motiv real pentru care ar trebui să te gândești la achiziția unui pickup sau este toată vâlva creată în jurul acestui aparat nefondată? Haide să descoperim împreună.
Ce este un pickup?
Pickupul este un aparat capabil să redea și să înregistreze sunet, cu ajutorul unor discuri numite și viniluri. Prima versiune a unui pickup a fost creată de Edouard-Leon Scott de Martinville, în 1857, însă era diferită de ceea ce înțelegem noi astăzi că fiind acest apart. 20 de ani mai tărziu, Thomas Edison inventa o noua versiune, mult mai apropiată de ceea ce înțelegem noi astăzi că fiind un pickup, însă abia în 1895 pickupul a devenit disponibil publicului larg. Treptat, odată cu evoluția tehnologica, pickupul a devenit din ce în ce mai puțin utilizat, însă în ultimii ani a recâștigat din popularitatea pierdută.
De ce să–ți cumperi un pickup?
Unul dintre cele mai cunoscute lucruri despre muzică redată pe vinil este faptul că sunetul este mult mai cald și are o natura specifică, pe care nu o întâlnești în alte mijloace de redare. De asemenea, pentru sunetele înregistrate live, consensul este că vinilul redă mult mai fidel muzica așa cum a fost înregistrată. În plus, atunci când asculți un vinil, asculți muzica așa cum a intenționat artistul să fie auzită. Dezavantajul mijloacelor de redare a muzicii actuale este că ele comprima fișierele muzicale, lucru ce afectează calitatea sunetului într-o anume măsură. Și bineînțeles, muzica pe vinil vine însoțită de o anume nostalgie, pe care doar cei care îndrăgesc acest tip de aparat o pot înțelege.
Ce face pickupul atât de special?
Pentru ascultătorul modern, motivele enumerate mai sus pot fi interesante, dar nu suficiente pentru a determina decizia de cumpărare a unui pickup. Exista însă câteva alte aspecte specifice, care pot influența felul în care vei percepe de acum înainte un astfel de aparat. Un lucru mai puțin cunoscut poate este faptul că nu toată muzica vintage a putut fi convertita pentru mediul digital. Prin urmare există posibilitatea că singurul mediu în care vei putea asculta melodii vechi este prin intermediul unui pickup. Acesta este cazul pentru diverse melodii jazz ale anilor ‘30. Deci daca ești pasionat de jazz în mod particular sau de tot ceea ce înseamnă perioada interbelica la nivel muzical, pickupul este pentru tine. Un alt lucru ce face pickupul atractiv pentru foarte mulți melomani este însuși ritualul de a asculta muzică în acest mod. Suntem foarte obișnuiți cu multitaskingul și cu muzica drept sunet acompaniator al unor activități pe care le percem că fiind mai importante, însă pickupul te îndeamnă să iei o pauza și să te bucuri din plin doar de experiență ascultării de muzica; să observi micile imperfecțiuni ale vinilului, să asculți valența aparte a muzici redate astfel, să pui stop și să întorci discul pe partea cealaltă. Să nu mai vorbim despre aspectul decorativ și felul în care un pickup poate fi o piesa decorativa extrem de interesanta, mai ales într-un decor eclectic sau cu influențe vintage. Daca încă nu ești decis dacă să–ți cumperi un pickup, poți citi mai multe despre opțiunile disponibile în magazinul online Harman Audio, aici sau poți să încerci chiar și să asculți live un astfel de aparat când vei avea ocazia, că să iți faci o idee mai bună despre ce poate oferi.